Project Description

Coastland | DCCM provided design engineering and construction management for renovations on the Highland-Guilford Steps and Handrail Project, which did not meet current building code or ADA requirements for exterior steps.  This project transformed what had been originally envisioned as an informal pedestrian pathway into a grand entrance to the Piedmont Park Cherry Walk and Tea House.

The renovation replaced the exposed aggregate concrete and rough railroad ties of the former walkway with a reconfigured concrete stairway featuring multiple landings, lined on both sides by a decorative metal handrail. For a green infrastructure component, at the Highland Avenue entrance, the sidewalk was replaced with a small pedestrian plaza composed of fully permeable pavers.  New LED ornamental lamps were also installed to illuminate the steps and pathway.